2016-03-09

Ciasteczka cytrynowe

Propozycja na słodkie, smaczne i kruche ciasteczka z intensywną nutą cytrynową. Ciasteczka otula lukrowa kołderka z serduszkową posypką z cukru.
Ciasteczka cytrynowe
Potrzebne składniki

CYTRYNOWE CIASTECZKA
- 260 g mąki pszennej
- 210 g mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- skórka otarta z 2 cytryn
- szczypta soli
- aromat cytrynowy (opcjonalnie)

RÓŻOWY LUKIER
- 150 g cukru pudru
- 1- 2 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropel barwnika spożywczego

+ CUKROWA POSYPKA

Przygotowanie
KROK 1. Na początku ścieramy skórkę z 2 cytryn.

RADA: Najlepszym sposobem jest wcześniejsze zamrożenie całej cytryny, a następnie starcie z niej skórki, która będzie łatwo odchodziła. Środek cytryny pokrojony w plastry, może nam zastąpić kostki lodu w napojach.

KROK 2. Masło kroimy na mniejsze kawałki i ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy 3 jajka i aromat cytrynowy (opcjonalnie) i ubijamy wszystko za pomocą miksera na jednolitą masę.

Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy skórkę otartą z dwóch cytryn, szczyptę soli oraz powstałą masę z jajek, masła i cukru pudru. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.

KROK 3. Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy kształty za pomocą foremki.

KROK 4. Uformowane kształty układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 minut.

KROK 5. Ciasteczka odstawiamy do ostygnięcia i w tym czasie przygotowujemy lukier:

Do miseczki przesiewamy cukier puder i dodajemy 1 - 2 łyżki gorącej wody, 2 łyżki soku z cytryny oraz kilka kropel barwnika spożywczego. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania jednolitej masy.

Ciasteczka smarujemy lukrem za pomocą pędzelka i dekorujemy cukrową posypką.

Polukrowane ciasteczka odstawiamy do stężenia lukrowej kołderki.
Ciasteczka cytrynowe

14 komentarzy: