2016-03-12

Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową

Przedstawiam kolejną propozycję na wielkanocną babkę drożdżową. Tym razem jest to puszysta oraz delikatna babka pełna rodzynek, którą otula czekoladowo - orzechowa polewa. Wesołych Świąt! :)
Babka z rodzynkami i polewą orzechowo - czekoladową
Potrzebne składniki

- 530 g mąki pszennej 
- 2 jajka 
- 3 żółtka 
- 100 g masła 
- 200 ml ciepłego mleka 
- 3/4 szklanki drobnego cukru 
- 100 g rodzynek 
- 30 g świeżych drożdży 
- aromat orzechowy lub migdałowy 
- polewa czekoladowa 
- orzeszki ziemne

Przygotowanie

babka przepis
KROK 1. Na samym początku przygotowujemy zaczyn. Do miski dodajemy pokruszone drożdże, 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru. Wszystko zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem, mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn mógł odpowiednio wyrosnąć.

Masło rozpuszczamy, a rodzynki parzymy wrzątkiem i studzimy oba produkty.

Następnie do miski przesiewamy mąkę i dodajemy drobny cukier, 2 jajka i 3 żółtka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i kilka kropel aromatu. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie nam odchodziło od rąk i zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Na koniec dodajemy rodzynki i ponownie wyrabiamy ciasto.

KROK 2. Formę silikonową smarujemy delikatnie masłem, ustawiamy ją na blaszce*, wkładamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godzinę i 20 minut.
Gdy babka wyrośnie, wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 35 - 40 minut. 

* jeśli będziemy piec babkę w tradycyjnej formie to dodatkowo oprószmy masło bułką tartą.

KROK 3. Upieczoną babkę studzimy, a następnie dekorujemy ją polewą czekoladową (gotową lub samodzielnie przygotowaną z czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej).

KROK 4. Orzeszki ziemne rozbijamy w moździerzu i oprószamy nimi polewę czekoladową.

Udekorowaną babkę odstawiamy do całkowitego zastygnięcia polewy.
Babka z rodzynkami

16 komentarzy:

  1. Ale piękna! Ślicznie wyrosła. Pozdrawiam Elżbieta

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na dodanie na wierzch orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciacho, z chęcią bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm, chętnie wypróbuję, chociaż chyba pominę rodzynki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam :) Rodzynki nie są konieczne ;) Pozdrawiam ciepło ;*

      Usuń
  5. Świetnie ozdobiona babka. Na pewno wypróbuję w okresie świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest piękna i ta polewa palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sama babka pysznie wygląda, a do tego ta polewa... Mmmm :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. I to się nazywa porządna baba! Aż mam ochotę spróbować.

    OdpowiedzUsuń