2016-02-21

Zimowa surówka koperkowa

Dzisiejsza propozycja to prosta i szybka w przygotowaniu oraz bardzo smaczna surówka koperkowa, która będzie idealnym dopełnieniem obiadu. Ta zimowa surówka świetnie komponuje się z rybami oraz różnego rodzaju potrawami mięsnymi. 
Zimowa surówka koperkowa
Potrzebne składniki

- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 jabłko
- 2 ogórki konserwowe
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1,5 łyżki delikatnego majonezu
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka cukru pudru*
- sól i pieprz
* użyłam cukru pudru przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu). Świetnie sprawdzi się także cukier puder brązowy.
Przygotowanie
Marchewki, pietruszki i jabłko obieramy ze skórki i wraz z ogórkami konserwowymi ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystko skrapiamy octem jabłkowym i dodajemy majonez wymieszamy z koperkiem i cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 

12 komentarzy:

  1. Wypróbuję jeszcze dzisiaj. Akurat wszystkie składniki mam pod ręką :)
    Wygląda kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie odważne zestawy, ogórek konserwowy z jabłuszkiem :), dziękuję... ! Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ...w pierwszym momencie myślałem, że to piersi z kurczaka :). Jeszcze się jej przyglądam i widzę, że wszystkiego jest w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa sałatka. Zwłaszcza przez ten ogórek. Jeszcze takiej nie jadłam. Spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń