2016-02-11

Waniliowe ciasteczka ze skwarek

Tak - ze skwarek ;) Takie ciasteczka piekła moja Babcia oraz Mama. Zawsze nam smakowały! Do tej pory kiedy je jem, przypominam sobie najmilsze czasy dzieciństwa. Ciasteczka są bardzo kruche i niezwykle pyszne. Ich smak jest jedyny w swoim rodzaju i warto choć raz je przygotować. Świetnie smakują z kawą, a także ciepłym kakao. Możemy przygotować je w wersji waniliowej, ale także orzechowej, bądź kokosowej :)
Waniliowe ciasteczka ze skwarek
Potrzebne składniki

- 300 g skwarek 
- 3 szklanki mąki pszennej 
- 100 g miękkiego masła 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 4 żółtka 
- 0,5 szklanki cukru 
- 2 łyżki śmietany 
- ziarenka wanilii 
- szczypta soli 

Przygotowanie
KROK 1. Skwarki mielimy w maszynce do mięsa na drobnym sitku i dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, żółtka, śmietanę, sól i ziarenka wanilii. Wszystko zagniatamy i dokładnie wyrabiamy ciasto, które wkładamy na około 30 minut do lodówki.

KROK 2. Po tym czasie wyciskamy ciastka przez maszynkę do mięsa, na którą nakładamy kształtkę do ciastek. Uformowane ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 - 12 minut (do momentu lekkiego zarumienienia).

* ciasteczka w wersji orzechowej możemy przygotować zastępując ziarenka wanilii, 2 łyżkami kremu orzechowego (wtedy zmniejszmy też ilość masła).

* ciasteczka w wersji kokosowej przygotujemy zastępując masło olejem kokosowym (tłoczonym na zimno) oraz dodatkiem wiórek kokosowych.

Ciasteczka są dość kaloryczne, ale 1, 2, no może 3 od czasu do czasu nie zaszkodzi ;)
Waniliowe ciasteczka ze skwarek

42 komentarze:

  1. Moja mama kiedyś robiła te ciasteczka są genialne, oczywiście teraz już nie mamy tego wzorku a szkoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je także uformować ręcznie :D

      Usuń
    2. Kupiłam w iternecie za 5zł. Można dostać do wszystkich rozmiarów maszynek do mięsa. A ciastka wyglądają przepysznie. Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Zapraszamy do tworzenia nowej grupy: https://www.facebook.com/groups/1680183622220912/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam takich wyciskanych ciastek, a wyglądają prawie jak z pudełeczka firmy San. Prawie w tym przypadku znaczy lepiej :) U nich jest jeszcze pasek gumowej marmolady, której nie da się przegryźć, tylko trzeba żuć :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam te - te są idealnie kruche i bardzo smaczne. Nic się nie ciągnie ;)

      Usuń
  4. A to ciekawe. Pierwszy raz się z takimi ciasteczkami spotykam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A jednak ze skwarek :) całe życie się człowiek uczy :)) Jak znajdę chwilę spróbuję zrobić. Może się uda :)) Nie wiedziałem :)) Gratuluję i pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam, bo są naprawdę proste w przygotowaniu, a efekt na pewno posmakuje :)

      Usuń
  6. Ciekawy przepis. Dla mnie smaki zupełnie nowe. Kiedyś muszę zrobić i poznać te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ze skwarek ciasteczek jeszcze nie robiła. Ale wyglądają bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Będę je robić, mam tylko pytanie o skwarki, mocno, średnio czy słabo mają być wytopione?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja smażę skwarki do momentu aż wytopni się z nich smalczyk, a one staną się malutkie. Wystarczy je dobrze wytopić, ale należy uważać żeby ich nie przypalić, bo później będą strzelać pod zębami i ciasteczka będą niesmaczne. Po usmażeniu studzę je delikatnie, odcedzam i mielę :)

      Usuń
    2. Oki, dzięki wielkie, pychitki, oczywiście dam znać co i jak, pozdrowcia

      Usuń
  9. Jak ja dawno nie jadłam takich ciasteczek. Moja babcia takie robiła. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Słyszałam o takich ciasteczkach, ale nie sądziłam, że mogą się tak fantastycznie prezentować :D

    OdpowiedzUsuń
  11. te ciasteczka kojarzą mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Skwarek nigdy nie jadłam, ale tak wyglądające ciasteczka pamiętam z dzieciństwa - ciekawe czy też zawierały skwarki...

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny i tradycyjny przepis na ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Schrupałabym takie ciasteczko :-) Może nawet nie jedno. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pycha! Moja mama mi takie robiła jak byłam mała :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ciekawy przepis. często robiłam je w dzieciństwie i wyglądały identycznie, ale nie dodawałyśmy do nich skwarek, a chyba samego smalcu, ale mogę się mylić :)
    chociaż skwarki bym raczej zapamiętała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Skrawki to podstawa tych ciasteczek :) A może to były kruche ciasteczka na smalczyku, tylko podobnie wyglądały?

      Usuń
  17. ciasteczka, które wywołują masę wspomnień :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama też takie piekła, jak byłam mała, super, że przypominasz te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Moja Mama ze skwarek kiedyś robiła pastę na kanapki (takich przesmażonych skwarek). Ja nigdy nie jadłam ale rodzice i starsze rodzeństwo lubiło i nadal lubi. Ciastek ze skwarkami nie jadłam ale Mama wspominała, że kiedyś do kruchych dodawało się smalec ;)

    OdpowiedzUsuń