Dziś przedstawiam rosołek w lżejszym, drobiowym wydaniu. Rosół jest wyrazisty, aromatyczny oraz bardzo pożywny. Świetnie rozgrzewa, dodaje energii i stawia na nogi wszystkich, którym dokucza zimowa aura ;)
Potrzebne składniki
- 1 skrzydło indycze
- 1 podudzie indycze
- włoszczyzna z kapustą
- cebula biała
- gałązka lubczyku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól i pieprz
DODATKI
- makaron nitki
- natka pietruszki
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone części indyka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy powstającą na powierzchni piankę.KROK 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem, a następnie dodajemy ją do gotującego się indyka wraz z obraną włoszczyzną, gałązką lubczyku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a rosół nabierze intensywności.KROK 3. Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania* i świeżą natką pietruszki.* Najbardziej klasyczna jest marchewka, ale są osoby lubiące dodatki innych warzyw. Ja uwielbiam gotowaną pietruszkę oraz delikatne liście kapusty.
Rosół to u nas pozycja obowiązkowa i muszę go gotować przynajmniej raz w tygodniu.
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze :D To zdrowa, polska tradycja ;D
Usuńpyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam rosół, ale muszę przyznać, że chyba nigdy na bazie indyka go nie przygotowałam. Dzięki Twojemu przepisowi na pewno to się zmieni :) Lubczyk w rosole nadaje świetny aromat.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Rosołek z indyka jest lekki, a dodatek lubczyku sprawia, że jest bardzo aromatyczny i stawia na nogi ;)
UsuńAle bym zjadła rosołku a dawno już u mnie nie było
OdpowiedzUsuńMoże na najbliższą niedzielę? ;) Pozdrawiam ciepło :)
Usuń