Dziś zapraszam na Pokusę Pameli :) Ten budyniowy, gotowany sernik przekładany kruchym ciastem waniliowym, wykończony wiórkami kokosowymi jest jednym z moich ulubionych ciast, gdyż rozpieszcza wszystkie kubki smakowe :) Wczoraj idealnie dopełnił nam czas z popołudniową kawą. Gorąco polecam!
Potrzebne składniki
CIASTO
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ziarenka wanilii
MASA SEROWA
- 1 kg białego twarogu
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mleka
- 200 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 2 jajka
DODATKI
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, posiekane masło, 2 jajka, żółtko, śmietanę i ziarenka z laski wanilii. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równie części. Każdą część umieszczamy w równych formach (23,5 cm x 39,5cm) wyłożonych papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut *. Po upieczeniu ciasta studzimy.* Możemy także piec ciasta jedno po drugim.KROK 2. Biały twaróg, jajka, cukier i masło przekładamy do garnka, dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż masa się zagotuje, a następnie dodajemy budyń śmietankowy wymieszany z mlekiem, dokładnie mieszamy i ponownie zagotowujemy. Masę budyniowo - serową studzimy.KROK 3. Kruche ciasto przekładamy masą budyniowo - serową. Wierzch Pokusy dodatkowo smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowujemy w lodówce - schłodzone smakuje jeszcze lepiej.
Jaki piękny, jaki równy! Doskonały!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńprzepysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNazwa bezbłędna :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAleż on wspaniale wygląda uwielbiam serniki więc zjadła bym z ogromną przyjemnością
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńRewelacja :)uwielbiam ciasta przekładane serem :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również pozdrawiam :*
UsuńJak on musi obłędnie smakować. Wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚwietne ciazto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a są to zdecydowanie moje smaki;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciazto. Jeszcze nigdy takiego nie jadłam, a są to zdecydowanie moje smaki;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam przygotowanie, gdyż jest naprawdę proste :D
UsuńFaktycznie kuszący :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCudo!
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam jak musi smakować! :)
Dziękuję bardzo :*
Usuńuwielbiam sernik w każdej postaci :) taki gotowany to już w ogóle jest pyszny, całkiem inny od pieczonych
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam serniki. To prawda gotowany jest zupełnie inny :D
UsuńTakie ciach to ja mogę jeść. Super pomysł. Jak dla mnie doskonałe ciasto. Lubię serniki, a ten wygląda ślicznie, a przepis brzmi łatwo. I tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję barddzo i smacznie polecam. Wykonanie jest naprawdę proste ;)
UsuńŁaaał, prezentuje się znakomicie! :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPysznie wygląda. Mam pytanie - czy twaróg powinien być zmielony?
OdpowiedzUsuńNie, wystarczy go pokruszyć przed gotowaniem :) Pozdrawiam :)
Usuńidealne ciasto :) nie można mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWitam. Ciasto wygląda naprawdę apetycznie, przepis wydrukowałam i na pewno wypróbuję. Mam tylko pytanie o ziarenka wanilii: czy może być cukier waniliowy, jak tak to ile.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pewnie, że można użyć cukru waniliowego. Normalnie użyłabym jego, ale mam zapas lasek wanilii, więc korzystam ;) Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków.
UsuńDziekuje.
Usuń:*
UsuńFantastyczny sernik! I tak pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńprzepysznie wygląda :) zastanawiam się czy mogłabym posmarować upieczone kruche spody masą kajmakową i dopiero na to wylać masę? i na wierzch również masa kajmakowa + podprażone orzechy włoskie?
OdpowiedzUsuńWitam, Myślę, że tak - to może być świetne połączenie. Warto spróbować :) Pozdrawiam serdecznie :D
UsuńOkej, dziękuję za odpowiedź :) Jeśli zrobię w takiej wersji, to na pewno dam znać jak wyszło :D
UsuńJestem bardzo ciekawa jak wyjdzie :) Życzę udanego i smacznego pieczenia :D
UsuńWyszedł przepysznie! Niestety zapomniałam zrobić zdjęcia serniczka, a teraz już jest zjedzony :D Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńCiesze się, że wszystko się udało :D Muszę koniecznie wypróbować Twoją kombinację, bo zapowiada się pysznie :)
UsuńWspaniałe ciasto, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCo za wspaniałe ciasto:-) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam również :D
Usuńna taką pokusę to i ja bym się skusiła :) ciasto wyszło perfekcyjnie, jak od linijki :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńPo prostu cudowne :-) będę musiała kiedyś takie zrobić :-)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D
Usuńkusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie! Akurat jestem tak głodna, że myślę, że wsunęłabym całą blachę :D
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET
Dziękuję Kochana :* :)
UsuńCiasto wygląda nieziemsko! Jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTez kiedyś robiłam sernik przekładany. :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńbardzo fajna nazwa, brzmi ciekawie, szczególnie że jest budyniowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajne ciasto :-) Napewno je zrobię:-) Pozdrawiam ciepło:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :*
UsuńWow! Ale rewelacyjnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńWygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWitam, chciałam upiec to wspaniałe ciasto tylko mam pytanie, jaki to ma być twaróg, chudy czy tłusty?
OdpowiedzUsuńNajlepiej tłusty :D
UsuńWygląda obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńNazwa tego ciasta jest bardzo trafiona! Kusi, oj kusi! Koniecznie muszę sprawdzić Twój przepis!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :)
UsuńPrawdziwa pokusa. Pycha!
OdpowiedzUsuń