Propozycja na smakowite i pożywne placuszki marchewkowo - ziemniaczane z dodatkiem koperku. Danie jest proste oraz szybkie w przygotowaniu i będzie świetnym rozwiązaniem na błyskawiczny obiad. Placuszki idealnie komponują się z gęstą śmietaną, kremowym jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznie polecam :D
Potrzebne składniki
- 5 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta kurkumy
- sól do smaku
- 1 łyżka kefiru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do starych warzyw.Do masy warzywnej dodajemy także jajko, żółtko, 1 łyżkę kefiru, kurkumę, pieprz oraz mąkę i dokładnie mieszamy.
KROK 2. Masę doprawiamy solą do smaku i dodajemy pokrojony drobno koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - ponownie mieszamy.
KROK 3. Porcje masy przekładamy na patelnię, na której dobrze rozgrzaliśmy olej rzepakowy.
KROK 4. Placuszki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.
Wyglądają tak smacznie, że dzisiaj je zrobię - wszystko mam :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu. Życzę smacznego :)
UsuńUwielbiam wszystkie placki, te wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWidać że są bardzo chrupiące:)
OdpowiedzUsuńW środku miękkie i puszyste, a koronka chrupiąca ;)
UsuńBardzo ciekawy przepis na placki. Jestem zwolenniczką mieszania różnych składników, robiąc placki, więc z przepisu skorzystam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńUwielbiam je :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPlacki ziemniaczane kocham, marchewkę też, ale takiego połączenia nie próbowałam! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam to połączenie :D
UsuńNaprawdę kusząca propozycja, zwłaszcza, że uwielbiam wszystko co z koperkiem.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJem oczami Twoje słoneczne placuszki! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńMożna je upiec w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu? :D
OdpowiedzUsuńMasa jest dość rzadka, ale myślę, że jeśli umieścimy ją w blaszce do pieczenia muffinek to spokojnie można je upiec :)
UsuńNie można im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń