2016-02-27

Placuszki marchewkowo - ziemniaczane

Propozycja na smakowite i pożywne placuszki marchewkowo - ziemniaczane z dodatkiem koperku. Danie jest proste oraz szybkie w przygotowaniu i będzie świetnym rozwiązaniem na błyskawiczny obiad. Placuszki idealnie komponują się z gęstą śmietaną, kremowym jogurtem lub sosem czosnkowym. Smacznie polecam :D
Placuszki marchewkowo - ziemniaczane
Potrzebne składniki

- 5 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki mąki pszennej
- duża szczypta kurkumy
- sól do smaku
- 1 łyżka kefiru
- 1 jajko 
- 1 żółtko
- świeżo zmielony pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaki, marchewkę oraz cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Następnie odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do starych warzyw. 
Do masy warzywnej dodajemy także jajko, żółtko, 1 łyżkę kefiru, kurkumę, pieprz oraz mąkę i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Masę doprawiamy solą do smaku i dodajemy pokrojony drobno koperek oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku - ponownie mieszamy.

KROK 3. Porcje masy przekładamy na patelnię, na której dobrze rozgrzaliśmy olej rzepakowy.

KROK 4. Placuszki smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. 

Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem lub sosem czosnkowym.

20 komentarzy:

  1. Wyglądają tak smacznie, że dzisiaj je zrobię - wszystko mam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Pani do gustu. Życzę smacznego :)

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystkie placki, te wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać że są bardzo chrupiące:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis na placki. Jestem zwolenniczką mieszania różnych składników, robiąc placki, więc z przepisu skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki ziemniaczane kocham, marchewkę też, ale takiego połączenia nie próbowałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Naprawdę kusząca propozycja, zwłaszcza, że uwielbiam wszystko co z koperkiem.

    OdpowiedzUsuń
  7. Można je upiec w piekarniku zamiast smażyć na tłuszczu? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest dość rzadka, ale myślę, że jeśli umieścimy ją w blaszce do pieczenia muffinek to spokojnie można je upiec :)

      Usuń