Propozycja na intensywną w smaku i bardzo aromatyczną zupę paprykową z kawałkami kurczaka oraz intensywną nutą curry. Zupa jest smaczna, bardzo pożywna oraz świetnie rozgrzewa - jest idealna na chłodne i wietrzne dni :) Zupa jest także szybka i prosta w przygotowaniu.
- 1,3 litra bulionu
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 papryczka chilli
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosku
- plaster masła
- olej do smażenia
PRZYPRAWY
- 1 łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta kuminu
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na rozgrzanym maśle.
KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy kumin oraz wrzucamy oczyszczone piersi z kurczaka i gotujemy je około 12 minut. Po tym czasie mięso wyciągamy, delikatnie studzimy i kroimy w kostkę.
KROK 3. Wszystkie słodkie papryki oraz papryczkę chilli kroimy w kostkę, dodajemy je do zeszklonej cebulki i smażymy wszystko około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
KROK 4. Podsmażone warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy je do miękkości (około 10 minut). Do bulionu dodajemy także curry, słodką paprykę, oregano i pieprz cayenne. Na sam koniec do zupy dodajemy pokrojonego kurczaka, zabielamy ją uhatrowaną bulionem śmietaną i doprawiamy do smaku sosem sojowym oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową zupę podajemy ze świeżą zieleniną oraz ulubionym pieczywem.
Wygląda tak smacznie, że mam ochotę od razu wypróbować przepis. Od razu sobie go zapisuję i będę eksperymentować :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i życzę udanego kucharzenia :)
UsuńFajny kolor ma ta zupa. Składniki mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem zachwycona wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńSuper zupa
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń