2016-02-10

Pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

Dziś rybnie za sprawą pożywnej i smakowitej pasty z makreli z dodatkiem papryki mielonej oraz aromatycznego czosnku niedźwiedziego. Pasta świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, a także farsz do naleśników czy jajek. Polecam ją na śniadanie, gdyż dostarczy nam dużo kwasów omega 3 i 6, białka, a także doda wiele energii. Warto ją przygotować teraz, gdyż w makreli znajdziemy drogocenny selen - pierwiastek doskonale wpływający na naszą odporność i pracę serca. Selen świetnie reguluje ciśnienie i gospodarkę hormonalną oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jeść tylko na zdrowie :)
Pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim
Potrzebne składniki

- makrela wędzona
- 2 jajka
- 1 mała cebulka biała
- 1 ogórek kiszony
- 3 łyżki majonezu (u mnie light)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
+ świeże oregano

Przygotowanie
KROK 1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Makrelę dokładnie oczyszczamy z ości oraz skóry, a kawałki ryby przekładamy do naczynia, do którego dodajemy także pokrojone jajka, majonez, kurkumę oraz słodką paprykę mieloną. Zawartość naczynia miksujemy na jednolitą i gładką masę, a następnie dodajemy do niej pokrojone w drobną kosteczkę cebulę i kiszony ogórek oraz 1,5 łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne). 

KROK 2. Gotową pastę podajemy z ulubionym pieczywem oraz świeżym oregano. Pastę możemy wykorzystać także jako farsz do wytrawnych naleśników lub dodatek do jajek. W sezonie możemy użyć także świeżego czosnku niedźwiedziego.
Pasta z makreli z czosnkiem niedźwiedzim

10 komentarzy: