Propozycja na smakowity i pożywny krem z zielonych warzyw, który doda nam zdrowej energii. Zupa idealnie komponuje się z włoskimi pierożkami tortelloni :)
Potrzebne składniki
- 1,2 litra bulionu
- 1 mały brokuł
- 2 ziemniaki
- 1/2 cukinii
- 150 g zielonego groszku
- 150 g liści szpinaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- 2 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz
DODATKI
- pierożki tortelloni
Przygotowanie
KROK 1. Do gotującego się bulionu wkładamy różyczki brokuła oraz pokrojone ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na maśle szklimy pokrojoną cebulkę, a następnie dodajemy liście szpinaku, pokrojoną w kostkę cukinię oraz drobno posiekany czosnek i chwilę dusimy. Warzywa z patelni przekładamy do gotującego się bulionu wraz z zielonym groszkiem oraz natką pietruszki i gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut.KROK 2. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy 2 łyżki śmietany, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i ponownie zagotowujemy.
Gotowy krem podajemy z pierożkami tortelloni.
Możemy użyć gotowych lub przygotować je sami:
tortelloni ze szpinakiem i ricottą
Uwielbiam! Bardzo często taki zielony krem warzywny pojawia się na moim stole :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam - lekko i pożywnie :)
UsuńWygląda super wiosennie no i ten kolor:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPięknie wygląda :-)Lubie takie zupy co oprócz smaku jeszcze ładnie wyglądają
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny kolor wyszedł. Zjadłabym z przyjemnością, a z dodatkiem tortelloni z jeszcze większą :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńPiękny kolor :) też mam parę takich zielonych zupek w moich przepisach, uwielbiam się bawić kolorem podczas gotowania ;)
OdpowiedzUsuń