- pierś z kurczaka
- bułka tarta (bezglutenowa) *
- mąka owsiana*
- jajko
- sos sojowy
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
* Bezglutenową bułkę tartą możemy przygotować samodzielnie z wysuszonych bułek kukurydzianych lub użyć gotowej
* Mąkę owsianą otrzymamy poprzez zmielenie płatków owsianych w młynku do kawy
Przygotowanie
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Doprawione kawałki mięsa obtaczamy w mące owianej, następnie w jajku roztrzepanym z sosem sojowym, a na końcu w bułce tartej (bezglutenowej). Kąski smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.
Świetna propozycja na bezglutenową panierkę. Bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper ja bym do tego jeszcze jakiś sosik zrobiła żeby można było kurczaka w nim maczać:)
OdpowiedzUsuńO tak! Z sosem czosnkowym są świetne :D
UsuńWłaśnie dokładnie o takim sosie myślałam:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCoś pięknego! Chciałabym zjeść wszystkie! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńtakimi kąskami to ja się mogę zajadac :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńFajny pomysł. Coś dla mnie. Idealne do sosu czosnkowego :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńDzisiaj robię. wyglądają bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smacznego! :)
Usuń