Propozycja na smakowity i pożywny makaron otulony serkiem mascarpone oraz listkami szpinaku. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością ucieszy nasze kubki smakowe.
Potrzebne składniki
- makaron fusilli (świderki)
- 150 g świeżego szpinaku
- 250 g serka mascarpone
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- plaster masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Pokrojoną drobno szalotkę szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej listki szpinaku oraz 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wszystko dusimy przez chwilę, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.KROK 2. Następnie dodajemy serek mascarpone i smażymy wszystko do momentu delikatnego rozpuszczenia sera. Sos doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym sosem - od razu podajemy :D
Szpinak wielbię, i taki makaron chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam tę kombinaję :D Podrawiam :*
UsuńNajlepszy obiad:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo lubię świderki, ale mascarpone u mnie występuje wyłącznie w deserach. Może to błąd? Ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję. Polecam mascarpone w wersji wytrawnej. Do tej pory także wykorzystywałam go do dań słodkich, ale po tym zestawieniu znajdzie zastosowanie także w daniach obiadowych :)
UsuńMakaron ze szpinakiem to świetna sprawa, muszę wypróbować ten pomysł z mascarpone :)
OdpowiedzUsuńSamcznie polecam :)
UsuńJak szpinak to biorę wszystko :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńProste i pyszne, czyli tak lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię szpinak :-D z przyjemnością wypróbuje Twoje danie.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam - pozdrawiam ciepło :D
UsuńMakaron i szpinak to ja zawsze mogę taki obiad.
OdpowiedzUsuń:D
Usuń