Propozycja na aromatyczną, smaczną i pożywną zupę z ciecierzycy z dodatkiem wędzonego boczku czyli grochówkę w wydaniu włoskim. Samku całości dodają wyraziste zioła tj. majeranek, czosnek niedźwiedzi czy rozmaryn. Zupa jest pełna białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
- 1 szklanka ciecierzycy
- 150 g wędzonego boczku
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 pora
- kawałek selera
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
PRZYPRAWY
- majeranek
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- czosnek niedźwiedzi
- rozmaryn
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i moczymy ją przez noc (około 12 godzin). Cebulkę i boczek kroimy w kostkę i przesmażamy razem do lekkiego zarumienienia. Na koniec smażenia dodajemy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.KROK 2. Ciecierzycę gotujemy w wodzie z namaczania, dolewamy 4 dodatkowe szklanki wody oraz dodajemy ziele angielskie i listek laurowy. Po 25 minutach dodajemy do niej pokrojone w małe słupki marchewki, pietruszkę i seler, krążki pora oraz przyprawy: majeranek, czosnek niedźwiedzi, rozmaryn i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko gotujemy do uzyskania miękkości przez warzywa i cieciorkę.KROK 3. Na koniec całość doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, zabielamy śmietaną, ponownie zagotowujemy i gotowe! Zupę podajemy ze świeżą zieleniną.
Zaraz zalewam ciecierzycę. Jutro będzie pyszna zupka :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :) Pozdrawiam :*
UsuńJestem w trakcie gotowania, ale chyba brakuje informacji, kiedy dodać cebulkę i czosnek... :)
UsuńZupka ugotowana. Jeśli ktoś lubi minestrone, tę również polubi - dużo warzyw i boczek nadają jej specyficznego charakteru. Mi bardzo smakuje. Dziękuję za pyszną obiado-kolację :) :*
UsuńUwielbiam ciecierzycę więc przepis bardzo chętnie wypróbuję. Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń