Dziś zapraszam na smaki Lombardii. Na stole gości smakowite połączenie makaronu spaghetti z wyrazistym, pikantno - grzybowym i bardzo aromatycznym sosem na bazie sera gorgonzola. Całość łagodzi śmietana oraz natka pietruszki. Danie jest pożywne, proste i szybkie w przygotowaniu, a jego smak rozpieści wszystkie nasze zmysły.
Potrzebne składniki
- makaron spaghetti nr 4
- 200 g śmietany 18 %
- 90 g Gorgonzoli (piccante)
- pęczek natki pietruszki
- cukier (brzozowy lub zwykły)
- sól i pieprz
Przygotowanie
Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. W rondelku podgrzewamy śmietanę na małym ogniu i dodajemy do niej pokruszone kawałki gorgonzoli. Całość gotujemy do momentu rozpuszczenia sera i odpowiedniego połączenia obu składników. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, a na koniec dodajemy listki natki pietruszki i lekko podduszamy je w sosie. Gotowy sos odstawiamy do lekkiego ostudzenia i zgęstnienia, a następnie łaczymy go z ugotowanym makaronem.
Ach, jak to musiało smakować :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :D Danie jest proste, ale bardzo smaczne :)
Usuń