Dziś zapraszam na smaki Prowansji czyli pomidorowe kotlety mielone z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich w lekkiej panierce z mielonych płatków owsianych. Kotlety są smaczne, pożywne i niezwykle soczyste.
Potrzebne składniki
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 spore łyżki mielonych płatków owsianych
- 4 łyżki mleka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki ziół prowansalskich
- słodki sos sojowy
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)
PANIERKA
- mielone płatki owsiane
KROK 1. Płatki owsiane mielimy w młynku do kawy lub rozdrabniaczu, zalewamy je mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Cebule kroimy w kostkę i rumienimy je na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy 2 drobno pokrojone ząbki czosnku i studzimy zawartość patelni.KROK 2. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa wraz z ostudzoną cebulką, a następnie dodajemy namoczone płatki owsiane, koncentrat pomidorowy, zioła prowansalskie i 2 żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Na koniec do masy mięsnej dodajemy pianę ubitą z dwóch białek* i delikatnie mieszamy.* Piana dodana do masy sprawi, że kotlety będą puszyste, delikatne i soczyste.KROK 3. Z powstałej masy formujemy kotlety, które obtaczamy delikatnie w zmielonych płatkach owsianych*.*Jeśli nie posiadamy młynka do mielenia, możemy użyć sklepowej mąki owsianej.KROK 4. Kotlety smażymy na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu, odsączamy je delikatnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami węglowodanowymi oraz świeżymi surówkami.
Takich akurat nie jadłam ale wyglądają super:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJak zwykle bardzo kuszą już samym wyglądam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńja bardzo lubię mielone ale nigdy nie jadłem w płatach owsianych. Wygląda bardzo smacznie! Najważniejsze, aby takie mięso dobrze przyprawić, wtedy będzie zdecydowanie bardziej smaczne. Do tego ryż i sosik. Pycha :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda - odpowiednie doprawienie to podstawa :) Polecam wypróbowanie płatków owsianych do panierki, zarówno tych mielonych (w wersji delikatniejszej) oraz całych (w wersji bardziej chrupkiej) :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo często je robię, ale akurat mam trochę inny przepis, więc przy następnej okazji sprawdzę i ten:)
OdpowiedzUsuń