2016-01-06

Pierogi z łososiem i szafranem

Propozycja na nietypowe i dość luksusowe połączenie pierogowe. Farsz jest oryginalny, gdyż łączy w sobie łososia, sienny smak i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Pierożki są lekkie, pożywne, a danie zmysłowe i eleganckie. Całość świetnie komponuje się ze świeżymi ziołami, kwaśną śmietaną lub sosem krewetkowym.
Pierogi z łososiem i szafranem
Potrzebne składniki

CIASTO
- 500 g mąki pszennej 

- 1 jajko
- 1 szklanka gorącej wody
- 50 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżeczka soli


FARSZ
- filet z łososia (około 600 g)
- 1 duża cebula biała
- plaster masła
- nitki szafranu
- sól i pieprz

DODATKI
- świeża bazylia
- kwaśna śmietana
- masło

Przygotowanie
KROK 1. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy ją na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy do miseczki, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy nitki szafranu oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i studzimy zawartość.
KROK 2. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, sól, miękkie masło oraz gorącą wodę i wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy koła za pomocą szklanki. Na każde kółko nakładamy solidną porcję farszu.
KROK 3. Następnie lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce. Gotowe wrzucamy partiami na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe pierożki podajemy polane roztopionym masłem i świeżymi ziołami.
Dla wzbogacenia smaku można dodać śmietanę lub sos krewetkowy.
Pierogi z łososiem i szafranem

Pierogi z łososiem i szafranem

9 komentarzy:

  1. Pierogi z łososiem bardzo lubię. Ciekawie skomponowany farsz. Takiego jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo był to udany eksperyment kulinarny :)

      Usuń
  2. Znakomite, to nadzienie aż krzyczy zjedz mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychota :) Wyglądają cudnie!
    Zapraszam: http://nackany-zeszycik.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy farsz, na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń