2016-01-05

Pieguski z makiem

Propozycja na smakowite, mięciutkie i puszyste ciasteczka pełne makowych piegów. Ciasteczka słodzone są miodem, pachną rumem i świetnie komponują się z delikatną latte lub ciepłym kakao. Smacznie polecam :)
Pieguski z makiem
Potrzebne składniki

- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki maku
- 120 g miękkiego masła
- 7 łyżek miodu
- 0,5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat rumowy lub rum
- szczypta soli

Przygotowanie
KROK 1. Mak przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem*, dodajemy kilka kropel aromatu rumowego lub rumu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 7 minut, aby mak wchłonął mleko. Do maku dodajemy 1 łyżkę miodu i studzimy zawartość rondelka. 

* Nie za dużo, aby ciasto później nie było zbyt rzadkie. Wlewamy jedynie tyle mleka, aby mak całkowicie je wchłonął.

KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie cały czas miksując dodajemy kolejno żółtka, miękkie masło, dodatkową porcję rumu (dla smaku i aromatu) oraz miód*. Na koniec dodajemy ostudzony mak i łączymy mokrą masę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki, aby delikatnie stwardniało.

* Jeśli lubimy bardziej słodkie ciasteczka, możemy dodać więcej miodu.

KROK 3. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki, które delikatnie spłaszczamy w dłoniach* i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.

* Jeśli ciasto klei nam się do rąk, zwilżmy je delikatnie wodą.

KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 11 - 12 minut.

Ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Gotowe są mięciutkie i świetnie komponują się z mleczną kawą lub ciepłym kakao.
Pieguski z makiem

4 komentarze: