Propozycja na smakowite, pełne witamin i minerałów pesto z rukoli z dodatkiem aromatycznych suszonych pomidorów, orzechów włoskich oraz parmezanu. Pesto idealnie komponuje się z makaronem, kluseczkami gnocchi lub świeżym pieczywem.
Potrzebne składniki
- 125 g rukoli
- 50 g suszonych pomidorów
- 200 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 70 g parmezanu
- 70 g orzechów włoskich
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy delikatnie w moździerzu. Listki rukoli przekładamy do rozdrabniacza wraz z czosnkiem oraz częścią oliwy z oliwek i miksujemy dla delikatnego rozdrobnienia. Następnie dodajemy rozbite orzechy, starty parmezan, pozostałą część oliwy z oliwek i ponownie miksujemy dla odpowiedniego rozdrobnienia. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy łyżeczkę syropu klonowego oraz drobno pokrojone pomidory suszone i mieszamy.
***
Pesto podajemy z makaronem ugotowanym al dente lub z włoskimi kluseczkami gnocchi. Możemy wykorzystać je także jako smarowidło do pieczywa. Pozostałą część pesto przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
Mmm idealny dodatek, super przepis do wykorzystania:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńBardzo często przygotowuję pesto w domu. Twoja wersja różni się od mojej więc chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa jestem pestomaniakiem :D Tworzę różne kombinacje. Polecam także moje inne przepisy na pesto :)
Usuń