Przepis na muffinki jaglane z truskawkami i suszonymi morelami. Babeczki są lekkie, smaczne, zdrowe oraz dietetyczne. Odpowiednie dla osób nie tolerujących glutenu.
Potrzebne składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki jaglanej
- szklanka pokrojonych truskawek (mrożonych lub świeżych)
- duża garść suszonych moreli ekologicznych
- 2 jajka
- 3,5 łyżeczki ksylitolu
- 1 łyżeczka masła
- 1/3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie
KROK 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy 1 jej część w około 3 częściach wody. Wodę solimy i dodajemy do niej 1 łyżeczkę ksylitolu oraz kawałek masła. Kaszę studzimy.KROK 2. Morele parzymy gorącą wodą, odcedzamy i miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i gładką masę.KROK 3. Następnie przygotowujemy mąkę jaglaną*. 3 łyżki kaszy jaglanej miksujemy w młynku do kawy do momentu powstania mąki.* możemy użyć także gotowej mąki jaglanejKROK 4. Kiedy kasza przestygnie, dodajemy do niej papkę z moreli, 2 jajka, proszek do pieczenia, ksylitol, mąkę jaglaną i wszystko miksujemy na gładką masę.KROK 5. Na koniec powstałą masę przekładamy do foremek w kolejności: warstwa masy - pokrojone truskawki - warstwa masy. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
Jak zwykle bardzo mnie kusisz :) Przepięknie i bardzo zachęcające :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńWyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, skusiła bym się na taką mufinkę
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńObłędne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo fajne. Przepis zapisuje i zrobię, jak będę miała truskawki :))
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja tym razem użyłam mrożonych, choć trzeba przyznać, że latem muffinki smakują najlepiej :)
UsuńŚlicznie wyglądają :)muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
Usuń