Propozycja na smakowity, lekko słodki krem z pietruszki korzeniowej z dodatkiem delikatnej trybuli. Całość podawana z puszystymi i mięciutkimi kuleczkami z ryżu jaśminowego.
- 1,2 litra bulionu
- 6 pietruszek korzeniowych
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- mały pęczek trybuli
- 5 łyżek gęstej śmietany
- listek laurowy
- szczypta ziela angielskiego
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
KULECZKI JAŚMINOWE
- 100 g ryżu jaśminowego
- 2 spore łyżki bułki tartej (u mnie bez glutenu)
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Marchewki oraz pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion zagotowujemy ze szczyptą ziela angielskiego oraz listkiem laurowym i dodajemy do niego pokrojone warzywa. Gotujemy do miękkości.KROK 2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw.KROK 3. W międzyczasie przygotowujemy kuleczki jaśminowe. Namoczony w zimnej wodzie ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, a po ugotowaniu dodajemy do niego łyżeczkę masła i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy i czekamy, aż masa zrobi się gęsta. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i delikatnie studzimy. Następnie formujemy w dłoniach małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kuleczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut.
KROK 4. Gdy warzywa będą już miękkie przelewamy zawartość garnka do miksera wolnostojącego i miksujemy na jednolitą i gładką masę, do której dodajemy posiekaną trybulę oraz śmietanę - ponownie miksujemy. Powstały krem zagotowujemy, doprawiając go solą i świeżo zmielonym pieprzem.Krem pietruszkowy podajemy z ciepłymi kuleczkami jaśminowymi i świeżą zieleniną.
Idealny. Jeszcze nigdy nie robiłam kremu pietruszkowego chociaż go uwielbiam. A z tymi kuleczkami wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Kocham smak pietruszki i staram się tworzyć z niej różne dania - puree, frytki czy kremy. Ten gorąco polecam :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiekawa zupa, nie spotkałam się z takimi kuleczkami a i kremu z pietruszki też jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam wypróbowanie :D
UsuńCzy wersja bez bulionu, tylko z użyciem oliwy, jest dopuszczalna?
OdpowiedzUsuńWarzywa były gotowane w bulionie, ale można ugotować je w wodzie, zmiksować (ale wtedy krem będzie bardzo gęsty ;) ) i doprawić według uznania. Bulion jednak nadaje świetnego smaku :) Pozdrawiam :*
UsuńBardzo oryginalna propozycja!;) Nie dość, że smaki kuszą, to wygląd jeszcze bardziej! ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPiękne i wykwintne danie, aż trudno oderwać się od monitora :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńWspaniałe danie kochana, wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Serdecznie pozdrawiam :*
UsuńWygląda przepysznie! :) Te kuleczki to świetny dodatek, muszę je kiedyś wykorzystać:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i smacznie polecam :)
UsuńUwielbiam krem pietruszkowy. Kuleczki z ryżu wyglądają cudownie :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
Usuń