Propozycja na puszyste i aromatyczne ciasteczka kokosowo - kakaowe. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy i doskonale poprawiają nastrój. Ciasteczka rozpieszczają kubki smakowe dwoma przeplatającymi się nutami: wyraźną nutą ciemnego kakao i delikatnym smakiem kokosa.
Przygotowanie
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 200 g cukru pudru
- 120 g wiórków kokosowych
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao
- 100 g masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Do miski dodajemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, kakao, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy.KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy, a następnie dodajemy do niego 2 jajka, kilka kropel aromatu migdałowego i 100 ml mleka. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Zagniatamy ciasto i wstawiamy je na około 20 minut do zamrażarki.KROK 3. Po tym czasie, porcjujemy ciasteczka za pomocą łyżeczki, a następnie formujemy kuleczki w dłoniach, delikatnie je spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 10 minut.* Ciasto jest dość kleiste, dlatego podczas formowania, zwilżmy dłonie wodą.Ciasteczka po ostygnięciu przechowujemy w metalowej puszce.
Świetne połączenie smakowe. Ja za kokosem nie przepadam - mój mąż za to wręcz przeciwnie. Ciastka kakaowe natomiast należą do jednych z moich ulubionych wiec Twoja propozycja to idealny kompromis między dogodzeniem mężowi i sobie :)
OdpowiedzUsuńU mnie jest na odwrót, ale też idziemy na kompromis :) Ja jestem kokosowa, a mąż kocha wszystko co czekoladowe i kakaowe :D
UsuńMmm wyglądają uroczo, a połączenie kokosa i czekolady jest super :) Idealne na weekend, gdy za oknem taki śnieg :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuję bardzo :D
UsuńCiasteczka wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń