Propozycja na pożywne, smakowite i mocno kakaowe ciasteczka owsiane z dodatkiem siemienia lnianego. Ciasteczka są świetną energetyczną przekąską, ale idealnie sprawdzą się także jako dodatek do popołudniowej kawy :)
Potrzebne składniki
- 3 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1 i 1/3 szklanka cukru
- 2 łyżki siemienia lnialego
- 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
- 120 g masła
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu migdałowego
- szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Do miski dodajemy płatki owsiane, mąkę pszenną pełnoziarnistą, szczyptę soli i siemię lniane - mieszamy wszystkie suche składniki.KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do niego cukier, mleko, kakao oraz aromat migdałowy - wszystko dokładnie mieszamy i studzimy. Gdy zawartość lekko ostygnie dodajemy do niej 2 jajka i ponownie mieszamy. Następnie łączymy mokrą masę z suchymi składnikami z miski.KROK 3. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy za pomocą łyżeczki porcje masy z zachowaniem odpowiednich odstępów.KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.
Ostudzone ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce.
Uwielbiam takie ciasteczka, a ja właśnie piłam kawkę więc chętnie porwałabym jedno
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Do kawki są idealne - duuuża dawka energii :)
UsuńCiasteczka są rewelacyjne! Na 100 proc. jestem pewna, że smakują tak samo jak wyglądają :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńWypróbuję przepis, bo ciacha wyglądają smakowicie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńJak zwykle świetny przepis. Ciasteczka wyglądają przepysznie. Na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* :)
UsuńWyszły bardzo dobre z wyjątkiem tego, że są baaardzo słodkie. Następnym razem wezmę połowę z sugerowanej porcji cukru. Pozdrawiam :)
UsuńWyszły trochę dziwnie. Ale i tak dobre
OdpowiedzUsuńRobię jutro na odwiedziny przyjaciółki, mam nadzieję, że będą pyszne!
OdpowiedzUsuń