2016-01-01

Halibut pieczony z orzechami włoskimi

Propozycja na smakowitego, lekkiego i pożywnego halibuta pieczonego z orzechami włoskimi. Proste i nieprzesadzone dodatkami przygotowanie halibuta pozwala uszanować niesamowity smak tej ryby, jej delikatność i unikatowość. Smacznie polecam :)
Halibut pieczony z orzechami włoskimi
Potrzebne składniki

- filet z halibuta
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczony filet z halibuta dzielimy na mniejsze kawałki, które skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie filety obsypujemy z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Każdy filet skrapiamy dodatkową porcją oliwy i posypujemy orzechami włoskimi rozbitymi w moździerzu.
KROK 2. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy bez przykrycia około 15 do 20 minut. Po upieczeniu halibut w środku powinien być soczysty, a orzeszki delikatnie przyrumienione. Całość podajemy z delikatnym puree ziemniaczanym i świeżą surówką.

2 komentarze:

  1. Luksusowa rybka w luksusowej wersji :) Niech I ten Rok będzie dla Ciebie luksusowy! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i wzajemnie - życzę samych luksusów - i nie tylko na talerzu! :D :*

      Usuń