2016-01-29

Grzybowa na bulionie cielęcym

Przepis na bardzo aromatyczną, smaczną i pożywną zupę grzybową, przygotowaną na intensywnym bulionie cielęcym.
Potrzebne składniki

- porcja giczy cielęcej
- włoszczyzna
- 2 garści suszonych grzybów
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 4 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
- plaster masła
- mały pęczek koperku
- majeranek
- pieprz czarny
- listek laurowy
- ziele angielskie
- szczypta pieprzu cayenne
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc do namoczenia. 

KROK 2. Gicz cielęcą zalewamy zimną wodą, zagotowujemy i ściągamy pojawiający się "szum", następnie dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz włoszczyznę i gotujemy około 1 godziny do momentu powstania intensywnego bulionu. Gotowy bulion przecedzamy.

KROK 3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do odpowiedniej miękkości. Grzyby gotujemy w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ścigając powstającą piankę, a następnie dolewamy około 1 litr bulionu, posiekany koperek, 1,5 łyżeczki majeranku i cebulkę zeszkloną na maśle. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.

KROK 4. Na koniec do zupy dodajemy pokrojone drobno lub starte na tarce o grubych oczkach 2 marchewki, 1 pietruszkę (z bulionu) oraz ugotowane ziemniaki. Całość zabielamy śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem (czarnym i cayenne) oraz sosem sojowym, ponownie zagotowujemy i gotowe!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam pieprz cayenne, staram się go dodawać wszędzie. Co prawda kiedyś nie przepadłam za ostrymi smakami, ale teraz mi się jakoś to zmieniło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także staram się dodawać go często do potraw - świetnie smakuje i wspomaga trawienie. W grzybowej jest niezastąpiony :)

      Usuń
  2. Pięknie wygląda. Przypomina mi zupę z suszonych grzybów, którą mama często gotowała kiedy byłam mała. Muszę ją pomęczyć o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj kusi kusi !!! pięknie wygląda,cudownie pachnie i jeszcze lepiej smakuje ;-)

    OdpowiedzUsuń