2016-01-04

Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem

Propozycja na delikatne i soczyste kotleciki z indyka z wyrazistą nutą curry oraz świeżym szczypiorkiem. Kotleciki są pożywne i lekkie, a swym smakiem i aromatem przenoszą nas wprost do kuchni azjatyckiej. Świetnie komponują się z ryżem i świeżą surówką.
Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem
Potrzebne składniki

- 500 g piersi z indyka
- pęczek szczypiorku
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia 

DO SMAKU
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz

PANIERKA
- bułka tarta
- kurkuma

Przygotowanie
KROK 1. Cebulkę drobno kroimy i szklimy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy do niej przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony ząbek czosnku, chwilę razem przesmażamy i studzimy zawartość patelni. Pierś z indyka mielimy i dodajemy do niej żółtko, ostudzoną cebulkę i czosnek, ubite na sztywną pianę białko (dla dodania delikatności), 3 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: curry, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstały farsz doprawiamy solą, czarnym pieprzem i sosem sojowym.
KROK 2. Z powstałej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w panierce z bułki tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mielonej kurkumy.
KROK 3. Uformowane kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. 

Kotleciki podajemy z ryżem i świeżą surówką. 

Drobiowe kotleciki curry ze szczypiorkiem

2 komentarze: