Takie sezamki są najlepsze - zdrowe i domowe, bez dodatku cukru ani syropu glukozowo - fruktozowego, który często spotkać możemy w sezamkach sklepowych. Jak je przygotować? Bardzo prosto! Wystarczą dwa składniki, szybkie oraz łatwe przygotowanie i śmiało możemy delektować się swoimi sezamkami bez obaw o ich skład :)
Potrzebne składniki
- 100 g sezamu
- 5 łyżeczek miodu
Przygotowanie
KROK 1. Sezam prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia. Miód podgrzewamy w małym garnuszku, wsypujemy do niego uprażony sezam, dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek silikonowych.KROK 2. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 12 - 15 minut (w zależności od pożądanego stopnia zarumienienia sezamków).WSKAZÓWKI
> Do masy sezamowej można dodać ulubione dodatki tj. bakalie czy kakao.> Po upieczeniu odstawiamy sezamki do całkowitego ostygnięcia i stwardnienia.
Uwielbiam sezamki, kojarzą mi się z dzieciństwem, ale masz rację w składzie prawie zawsze syrop glukozowo-fruktozowy... Twój przepis jest tak prosty, że aż szkoda nie wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJa też wspominam je z dzieciństwa, a te smaki są najlepsze! :D
UsuńJakie śliczne i jeszcze do tego w formie serduszkowej. Wspaniały smakołyk do herbaty
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękne i apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFantastyczny pomysł i przepis. Wyglądają super! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWyśmienite! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSezamki bardzo kojarzą mi się z dzieciństwem. Należały obok chałwy do jednych z moich ulubionych słodkości. Z chęcią zrobię sobie takie w domu bo te serduszka wglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam :)
UsuńŚliczne, proste i smaczne :))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńOoo..rzeczywiście prosto zrobić, aż żal kupować gotowe. No bo po co? ;)
OdpowiedzUsuń