Propozycja na smakowite połączenie ciecierzycy czyli tzw. włoskiego grochu z kawałkami kurczaka i pomidorami. Danie jest zdrowe, pożywne, doda nam energii i dostarczy mnóstwo wartości odżywczych m.in. białka, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Potrzebne składniki
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1 pierś z kurczaka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- szczypta pieprzu cayenne
- cukier brzozowy (ksylitol)
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1. Ciecierzycę moczymy w wodzie przez 12 godzin (1 szklankę cieciorki zalewamy 3 szklankami wody). Po namoczeniu gotujemy ją w lekko osolonej wodzie z moczenia przez około 45 minut z dodatkiem łyżeczki masła. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek, a następnie dodajemy pokrojone kawałki kurczaka, doprawione solą oraz pieprzem i chwilę razem przesmażamy.
KROK 2. Podsmażoną cebulkę i kurczaka zalewamy pomidorami krojonymi z puszki, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, słodką paprykę, pieprz cayenne, 1 łyżeczkę cukru brzozowego i dusimy całość przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
KROK 3. Ugotowaną cieciorkę dodajemy do sosu z kurczakiem, dokładnie mieszamy, zagotowujemy i gotowe! Danie podajemy z dodatkiem świeżych ziół - kolendry, bazylii lub natki pietruszki.
Czasem przygotowuję bardzo podobną potrawkę. Jest bogata w białko i bardzo smaczna. A u Ciebie dodatkowo pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) :*
OdpowiedzUsuńPani Kasiu, czy pisząc pierś ma pani na myśli pojedynczy filet czy całą pierś tzn. podwójny filet? Pozdrawiam i bardzo dziękuję za wspaniałe przepisy:)
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
UsuńMiałam na myśli pojedynczy filet.
Dziękuję bardzo i serdecznie pozdrawiam :)