Propozycja na pyszną, aromatyczną i pożywną zupę grzybową z dodatkiem ziemniaków oraz owoców jałowca. Zupa jest prosta i szybka w przygotowaniu.
Potrzebne składniki
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 litr bulionu drobiowego
- 5 ziemniaków
- 1 cebula biała
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- słodki sos sojowy
- 120 ml śmietanki 18 %
- plaster masła
PRZYPRAWY
- 5 ziarenek owocu jałowca
- 1 listek laurowy
- szczypta mielonego ziela angielskiego
- majeranek
- koperek
- czosnek granulowany
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy je przez noc. Następnego dnia gotujemy je w wodzie z namaczania przez około 30 minut, ściągając powstający "szum". Po tym czasie do wywaru grzybowego dodajemy bulion drobiowy, listek laurowy, owoce jałowca, szczyptę ziela angielskiego oraz czosnku i zagotowujemy.KROK 2. Pokrojoną cebulkę szklimy na maśle, a chwilę później dodajemy pokrojony w półplasterki por. Następnie dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę oraz seler i smażymy około 3 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i smażymy kolejne 2 minuty.KROK 3. Podsmażone warzywa dodajemy do gotującego się bulionu z grzybami i gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy także majeranek i koperek. Gotową zupę doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym (opcjonalnie) oraz zabielamy śmietanką.
Zupa świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, jednak wtedy przygotujmy ją na wywarze warzywnym
Ależ ja bym zjadła taką zupę. W tym roku nie mam grzybów :(
OdpowiedzUsuńJa mam to szczęście, że mój Tato jest zapalonym grzybiarzem :) W tym roku grzyby nie dopisały aż tak bardzo, ale spory zapas został jeszcze z tamtego roku :)
UsuńDoskonała zupa. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń