Propozycja na zdrowe, pożywne i smaczne sznycle z piersi kurczaka otulone bezglutenową panierką z płatków owsianych.
- pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
PANIERKA
- płatki owsiane (górskie)
- mąka gryczana
- 1 jajko
- 1 łyżka słodkiego sosu sojowego
PRZYPRAWY
- sól ziołowa
- świeżo mielony pieprz
+ dobrej jakości olej rzepakowy
Przygotowanie
KROK 1. Pierś z kurczaka oczyszczamy ze ścięgien oraz włókien i dzielimy na sznycle, które rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą*.* zapobiegnie to ewentualnemu rozerwaniu i rozpryskiwaniu się mięsaKROK 2. Rozbite piersi z kurczaka oprószamy z obu stron solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem.KROK 3. Następnie kurczaka obtaczamy w mące gryczanej, jajku wymieszanym z sosem sojowym i na koniec w płatkach owsianych.KROK 4. Kotlety smażymy z obu stron na dobrej jakości oleju rzepakowym. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Kotlety podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo ciekawa panierka. Wypróbuję na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńWyglądają bosko :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuń