2015-12-06

Sałatka śledziowa

Propozycja na smakowitą sałatkę śledziową z dodatkiem długo dojrzewającego sera Rubin o wyraźnej nucie owocowej i maślanym aromacie. Całość dopełnia drobny groszek, szpinakowy makaron oraz dip czosnkowo - bazyliowy, a świeżości dostarcza zielony ogórek. Sałatka świetnie komponuje się z wytrawnym białym winem. Smacznie polecam :)
Sałatka śledziowa
Potrzebne składniki

- 2 płaty śledziowe (użyłam wiejskich)
- 100 g szpinakowego makaronu świderki 
- 70 g sera Rubin
- 1 mała puszka drobnego groszku
- 1 zielony ogórek

DIP BAZYLIOWO - CZOSNKOWY
- 4 łyżki delikatnego majonezu
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżeczki bazylii
- szczypta cukru brzozowego
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy dip bazyliowo - czosnkowy. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, 1,5 łyżeczki bazylii, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem brzozowym. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
KROK 2. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy pod zimną wodą. Płaty śledziowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i kroimy w drobną kostkę. W małą kosteczkę kroimy również ogórka oraz ser Rubin. Groszek odcedzamy z zalewy.
KROK 3. Wszystkie składniki wsypujemy do salaterki, dokładnie mieszamy i podajemy z dipem czosnkowo - bazyliowym. Ten ostatni może posłużyć jako dodatek lub jako składnik łączący wszystkie produkty (wtedy należy całość wymieszać).

2 komentarze: