Propozycja na smakowite pierniczki korzenne z landrynkowymi witrażykami, które będą idealną dekoracją świątecznego stołu lub piękną ozdobą naszej choinki. Takie kolorowe pierniczki będą także świetnym urozmaiceniem bożonarodzeniowych słodkości.
- 300 g mąki pszennej typ 500 (wrocławskiej)
- 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 2 jajka
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka śmietany
- 1 szczypta soli
DODATKI
- kolorowe landrynki
- białko (do posmarowania)
KROK 1. Masło rozpuszczamy, delikatnie studzimy i dodajemy do niego miód oraz przyprawę korzenną. W szklance mieszamy sodę oczyszczoną ze śmietaną i mlekiem, a jajka ubijamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. W dużej misce mieszamy obie mąki, kakao i cynamon, a następnie dodajemy mokre składniki: masło z miodem i przyprawami, jajka ubite z cukrem oraz sodę z mlekiem i śmietaną. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 2 dni do lodówki (można na dłużej).* nie przejmujmy się jeśli ciasto jest zbyt kleiste i rzadkie, gdyż po leżakowaniu w lodówce nabierze odpowiedniej konsystencjiKROK 2. Po leżakowaniu rozwałkowujemy ciasto, podsypując je delikatnie mąką i wycinamy pierniczki za pomocą foremki, robiąc w każdym z nich mniejszy otwór. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.KROK 3. Każdy pierniczek smarujemy roztrzepanym białkiem, a w ich środku układamy kolorową landrynkę. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 minut.* Papier do pieczenia możemy wysmarować delikatnie masłem, co zapobiegnie ewentualnemu przyklejeniu się witrażyka.** Podczas pieczenia landrynki roztopią się i dokładnie wypełnią wnętrze pierniczków, dlatego po upieczeniu należy odstawić je do odpowiedniego stwardnienia witrażyka. Cukrowe witraże po odpowiednim stężeniu zachowują się jak szybka, dlatego należy uważać, aby nie pękły.
Pierniczki z witrażykiem będą doskonałą dekoracją świąteczną, ale także świetnym i pachnącym łakociem.
Pierniczki przeznaczone do konsumpcji przechowujemy w metalowej puszce.
* Z podanego przepisu można upiec także klasyczne pierniczki, które po upieczeniu odstawiamy do leżakowania wraz z kawałkiem świeżego jabłka (wtedy będą idealnie miękkie).
witam! cudne!rysiaa
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPieknę pierniczki i ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam :)
UsuńSuper pomysł. A ja się zastanawiałam, jak to zrobiłaś, gdy zdjęcie zobaczyłam :))
OdpowiedzUsuńA teraz wszystko jasne :)
Prosty, landrynkowy trik - serdecznie polecam :) Pozdrawiam :D
Usuń