Propozycja na smaczną i aromatyczną nalewkę pigwową, doskonałą na zimowe wieczory. Nalewka rozgrzewa oraz dodaje sił. Polecam kieliszek dla zdrowotności :)
- 250 g cukru
Przygotowanie
KROK 1. Owoce pigwy dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą pigwę przekładamy do kamionki lub dużego słoika, przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.KROK 2. Po tym czasie utarte owoce pigwy przepuszczamy przez sito wyłożone gazą i wyciskamy sok. Do otrzymanego soku dodajemy spirytus oraz cukier i wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia składników. Powstały napój przelewamy do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce na 2,5 do 3 miesięcy, a raz w tygodniu potrząsamy butelkami.Na nalewkę trzeba trochę poczekać, ale naprawdę warto :)
A ja się zastanawiałam co zrobić z tą pigwą. Teraz już wiem :-)
OdpowiedzUsuń;D
UsuńNigdy nie próbowałam, ale słyszałam, że jest bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńOj, jest :) Smacznie polecam :)
Usuń