2015-12-07

Kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami

Lekkie i pożywne kuleczki jaglane z suszonymi pomidorami będą doskonałym węglowodanowym dopełnieniem naszego obiadu. Kuleczki świetnie sprawdzą się także jako samodzielna przekąska podawana z ulubionym sosem lub jako dodatek do zupy krem. Są szybkie i bardzo proste w przygotowaniu :)
Kuleczki jaglane
Potrzebne składniki

- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżeczki masła
- szczypta słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Kaszę jaglaną płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Pomidory suszone moczymy we wrzątku, odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki*.

* Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju to wystarczy je delikatnie odsączyć, a następnie posiekać. 

KROK 2. Do ugotowanej kaszy dodajemy dodatkową łyżeczkę masła, pokrojone pomidory suszone, szczyptę słodkiej papryki mielonej oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i delikatnie studzimy, tak aby farsz podczas formowania nie parzył nas w dłonie.

KROK 3. Z powstałego farszu formujemy małe kuleczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 - 18 minut*. 

* Jeśli farsz klei nam się do rąk, posmarujmy je odrobiną masła.

Po upieczeniu kuleczki podajemy jako dodatek do dań głównych i zup lub jako samodzielną przekąskę. 

5 komentarzy: