2015-12-29

Krem grzybowy z kluseczkami gnocchi

Propozycja na smakowity i bardzo aromatyczny krem z suszonych grzybów z dodatkiem włoskich kluseczek ziemniaczanych gnocchi. Krem jest pożywny i niezwykle delikatny. 
Krem grzybowy z kluseczkami Gnocchi
Potrzebne składniki

- 2 garści suszonych grzybów
- 1,5 litra bulionu
- 2 pietruszki
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula biała
- 4 łyżki śmietany
- plaster masła
+ kluseczki gnocchi

DO SMAKU
- 1 liść laurowy
- ziele angielskie
- sos sojowy
- sól i pieprz

Przygotowanie

KROK 1. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.

KROK 2. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy do niej odcedzone z wody grzyby i przesmażamy razem przez chwilę - około 3 minut.

KROK 3. Następnie zawartość patelni dodajemy do gotującego się bulionu wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i pokrojonymi na mniejsze kawałki warzywami. Wszystko gotujemy około 30 minut.

KROK 4. Zawartość garnka miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę i ponownie miksujemy. Powstały krem doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym i ponownie zagotowujemy.

Gotowy krem podajemy z włoskimi kluseczkami gnocchi, a w wersji polskiej z kopytkami.
Krem grzybowy

8 komentarzy: