2015-12-26

Duet makowo - serowy

Propozycja na ciasto duet czyli połączenie makowca i sernika na kruchym cieście. Duet doskonale przeplata smaki oraz idealnie komponuje się z popołudniową kawą.
Seromakowiec
Potrzebne składniki

KRUCHE CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g masła

MASA MAKOWA
- 3 szklanki maku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka kropel aromatu migdałowego

MASA SEROWA
- 1 kg białego sera
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 100 g masła
- 100 g rodzynek
- kilka kropel aromatu migdałowego

POLEWA
- gorzka czekolada

Przygotowanie
KROK 1. CIASTO KRUCHE

Mąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 2. MASA MAKOWA

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.

KROK 3. MASA SEROWA

Białka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.

KROK 4. PIECZENIE I WYKOŃCZENIE

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy.

8 komentarzy:

  1. Bardzo dawno nie jadłam takiego ciasta.Upiekę na niedzielę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. amazing post :)
    Have a nice day :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł! Idealne na Święta Bożego Narodzenia, bo łączy dwa tradycyjne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Często wybieram je w okresie świątecznym :)

      Usuń