Propozycja na ciasto duet czyli połączenie makowca i sernika na kruchym cieście. Duet doskonale przeplata smaki oraz idealnie komponuje się z popołudniową kawą.
Potrzebne składniki
KRUCHE CIASTO
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 100 g masła
MASA MAKOWA
- 3 szklanki maku
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżki bułki tartej
- kilka kropel aromatu migdałowego
MASA SEROWA
- 1 kg białego sera
- 1 i 1/3 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 100 g masła
- 100 g rodzynek
- kilka kropel aromatu migdałowego
POLEWA
- gorzka czekolada
Przygotowanie
KROK 1. CIASTO KRUCHEMąkę siekamy z masłem i cukrem pudrem, dodajemy żółtko i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki, a po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.KROK 2. MASA MAKOWABiałka ubijamy na sztywną pianę. Mak parzymy wrzątkiem lub gorącym mlekiem, studzimy i mielimy dwukrotnie w maszynce na drobnym sitku. Następnie mak ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy bułkę tartą, aromat oraz pianę białkową, mieszamy i przekładamy na kruche ciasto.KROK 3. MASA SEROWABiałka oddzielamy od żółtek, a z białek ubijamy pianę. Ser biały mielimy, ucieramy go z żółtkami, masłem i cukrem pudrem, a następnie dodajemy aromat migdałowy, pianę białkową i rodzynki. Powstałe ciasto wykładamy na masę makową.KROK 4. PIECZENIE I WYKOŃCZENIEBlaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 1 godziny. Po upieczeniu ciasto delikatnie studzimy i polewamy jego wierzch rozpuszczoną w kąpieli wodnej ciemną czekoladą - odstawiamy do stężenia polewy.
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo dawno nie jadłam takiego ciasta.Upiekę na niedzielę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) Pozdrawiam również :*
Usuńamazing post :)
OdpowiedzUsuńHave a nice day :)
http://itsmetijana.blogspot.rs/
Thank you! :*
UsuńSuper pomysł! Idealne na Święta Bożego Narodzenia, bo łączy dwa tradycyjne ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Często wybieram je w okresie świątecznym :)
Usuń