Propozycja na delikatne kawałki cielęciny skąpane w smakowitym i aromatycznym sosie śmietanowym z dodatkiem wytrawnego białego wina. Mięso jest niezwykle soczyste i wprost rozpływa się w ustach, a śmietanowy sos dodatkowo podkreśla jego smak. Serdecznie polecam :)
- 500 g cielęciny
- 2 średniej wielkości cebule
- 200 ml białego wytrawnego wina*
- 130 ml śmietanki
- plaster masła
- olej (do smażenia)
- 1 łyżeczka mąki
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta granulowanego czosnku
- listek laurowy
- sól i pieprz
* użyłam bułgarskiego Contemplations Chardonnay 2011 z winnicy Katarzyna o aromacie owoców tropikalnych z akcentem cytrynowym oraz przeplatającą się nutą dębu i lotosu.
PrzygotowanieKROK 1. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (jak do gulaszu) i podsmażamy je na rozgrzanym oleju do lekkiego zarumienienia. Podsmażoną cielęcinę przekładamy do garnka, zalewamy około 500 ml wody, dodajemy listek laurowy i zagotowujemy.KROK 2. Następnie dla wzbogacenia smaku, wykorzystamy olej, aromat i smak cielęciny, pozostały na patelni ze smażenia mięsa, na której rozpuszczamy spory plaster masła i szklimy na nim pokrojone w kostkę cebule.KROK 3. Gdy cebulka się zeszkli, podlewamy ją białym winem i smażymy do momentu delikatnego odparowania alkoholu, od czasu do czasu mieszając zawartość, a następnie przekładamy ją do garnka z gotującą się cielęciną.
KROK 4. Całość doprawiamy gałką muszkatołową oraz czosnkiem granulowanym i dusimy mięso na małym ogniu przez około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę wymieszaną z łyżeczką mąki i zagotowujemy. Gulasz doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotowy gulasz podajemy z ziemniaczanym puree lub ulubioną kaszą oraz bukietem świeżych surówek.
Aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńNajlepsza na świecie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRewelacja!!!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :D
Usuń