Propozycja na smakowity i niezwykle intensywny chrzan domowy bez dodatku konserwantów, który będzie idealnym dodatkiem do wędlin, mięs, jajek, sosów oraz zup. Przepis na jego przygotowanie jest bardzo prosty.
Potrzebne składniki
- 2 korzenie chrzanu
- sok z cytryny
- sól i cukier do smaku
- śmietana (opcjonalnie)
Przygotowanie
KROK 1. Korzenie chrzanu obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, skrapiając startą część sokiem z cytryny (zapobiegnie to ciemnieniu chrzanu).KROK 2. Starty chrzan doprawiamy do smaku solą oraz cukrem i dokładnie mieszamy. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania delikatności, możemy dodać do niego śmietanę - otrzymamy wtedy łagodniejszy chrzan śmietankowy.KROK 3. Gotowy chrzan przekładamy do słoiczków i szczelnie zakręcamy, aby zapobiec zwietrzeniu. Słoiczki przechowujemy w lodówce.
Oj jak ja lubię chrzan zrobiony w domu. Najlepszy i mocny :)
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku :)
Dziękuję bardzo. Ja także życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku! A chrzan jest mocny :D Aromat tak piękny, że oczy same łzawią ;)
Usuń