2015-11-16

Torcik kokosowy

Dzień dobry! :) Dzisiaj przepis na pyszny i puszysty torcik biszkoptowy przekładany kokosową oraz kakaową masą. Idealny na rozmaite okazje dla małych oraz tych większych smakoszy :)
torcik kokosowy
Potrzebne składniki

BISZKOPT
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 jajek
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1,5 kostki masła
- esencja lub aromat kokosowy
- wiórki kokosowe
+ 1 łyżka kakao (do 1 warstwy masy)

PONCZ (do namoczenia biszkoptu)
- 0,5 szklanki herbaty
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 1,5 łyżki likieru kokosowego

DODATKI
- wiórki kokosowe (do obsypania tortu)

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*.

* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony

Gotowy biszkopt studzimy, przekrawamy na 3 - 4 części i nasączamy ponczem przygotowanym z 0,5 szklanki herbaty, soku z cytryny, likieru kokosowego i cukru.

KROK 2. Następnie przygotowujemy masę (na gorącej parze). Do metalowej miski, ustawionej na garnku z gotującą się wodą dodajemy 1,5 szklanki cukru oraz 4 jajka i ubijamy je za pomocą trzepaczki na jednolitą i gładką masę. Miskę ściągamy z ognia i studzimy jej zawartość. 

Po ostygnięciu do masy dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz esencję kokosową i dokładnie ucieramy (możemy użyć miksera). Na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe. Część masy mieszamy z kakao.

Na sam koniec smarujemy kolejne części biszkoptu masą kokosową, a jedną część masą z nutką kakaową. Części układamy na sobie, a całość smarujemy białą masą, którą obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Torcik kokosowy

2 komentarze:

  1. Super przepis i wcale nie taki skomplikowany ...dziękuję
    akurat popijam kawkę i zjadłabym z chęcią .Pozdrawiam ღ

    OdpowiedzUsuń