2015-11-30

Rosół cielęco - drobiowy

Dzisiejsza propozycja to tradycja polskiej kuchni czyli smakowity i aromatyczny rosół cielęco - drobiowy z dodatkiem suszonych borowików oraz makaronem. Smak tej klasycznej zupy, przeniesie nas w najwspanialsze smaki naszego dzieciństwa :)
rosół
Potrzebne składniki
- około 800 g cielęciny z kością
- około 600 g drobiowych części rosołowych (skrzydełka, udka, nóżki)
- włoszczyzna (marchewki, pietruszka, por, kawałek selera i kapusty włoskiej)
- 1 cebula biała
- 2 suszone borowiki
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól i pieprz
DODATKI
- makaron nitki (najlepiej domowy)
- natka pietruszki

Przygotowanie
KROK 1. Mięso oczyszczamy, zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy powstały "szum".

KROK 2. Cebulkę podpiekamy nad ogniem. Marchewkę, seler, pietruszkę, por i kawałek kapusty włoskiej dodajemy do gotującego się mięsa wraz z suszonymi borowikami, przypieczoną cebulką, listkiem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego. Rosół gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a całość nabierze intensywnego smaku i aromatu.

KROK 3. Gotowy rosół doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem i świeżą natką pietruszki. 

2 komentarze: