Przepis na aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Za tymi pierniczkami przepadają wszyscy - mali i duzi smakosze :) Najlepiej upiec je miesiąc wcześniej, ponieważ podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :) Serdecznie polecam, bo ich smak jest niesamowity. Pierniczki umilą nam świąteczny czas, ale będą także świetnym prezentem dla naszych najbliższych.
- 300 g mąki z pełnego przemiału
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 300 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 400 g płynnego miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kefiru
- 1 szczypta soli
+ DEKORACJA (lukier, czekolada lub inne)
Przygotowanie
Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA* Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód.* Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.* Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.* Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.* Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny.Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, ponieważ już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.KROK 2. WYCINANIE PIERNICZKÓW
* Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.-> podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąkąKROK 3. PIECZENIE
* Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.* Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.KROK 4. DEKORACJA
* Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji. Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą. Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.* Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :). Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze.
Mikołajki 2014 fot. Anna SABO |
Piekłam już te perniczki z Twojego przepisu na Smakerze. Wyszły super!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) Pozdrawiam ciepło :D
UsuńŚliczne i wesołe pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTwoje pierniczki pachną radością! Cudowne 😊
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPiękne! :) <3
OdpowiedzUsuń:*
UsuńŚliczne pierniczki zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPięknie dekorowane są te twoje pierniczki :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńjakie kolorowe pierniczki :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńSkorzystam z Twojego przepisu.Będę robić w następna niedzielę ,będę miała czas na nie,żeby upiec.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńAle dziś tutaj u Ciebie kolorowo :) Rewelacyjnie te pierniczki się prezentują :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana <3 :*
UsuńTo jedne z najładniejszych pierniczków, jakie kiedykolwiek widziałam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
Usuń