2015-11-30

Pierniczki korzenne

Przepis na aromatyczne pierniczki, który sprawdza się u mnie od lat. Za tymi pierniczkami przepadają wszyscy - mali i duzi smakosze :) Najlepiej upiec je miesiąc wcześniej, ponieważ podczas leżakowania nabiorą niesamowitego smaku, aromatu, odpowiedniej kruchości i miękkości. Smaczne są już teraz, ale po miesiącu będą jeszcze lepsze :) Serdecznie polecam, bo ich smak jest niesamowity. Pierniczki umilą nam świąteczny czas, ale będą także świetnym prezentem dla naszych najbliższych. 
Pierniczki korzenne
Potrzebne składniki 
(na około 300 pierniczków)

- 300 g mąki z pełnego przemiału
- 700 g mąki pszennej typ 650
- 300 g masła
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 400 g płynnego miodu
- 2 opakowania przyprawy do piernika (2 x 20 g)
- 2 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kefiru
- 1 szczypta soli
+ DEKORACJA (lukier, czekolada lub inne)

Przygotowanie
Najlepsze pierniki wychodzą z ciasta, które miało czas "odpocząć". Ciasto przygotowujemy dzień wcześniej i odkładamy do leżakowania na 24 godziny (można na dłużej) dla dobrego przejścia smaków i aromatów oraz odpowiedniego połączenia użytych składników.

KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA

* Masło rozpuszczamy w rondelku i do jeszcze ciepłego dodajemy 2 opakowania przyprawy do piernika, dokładnie mieszamy, delikatnie studzimy i dodajemy miód. 

* Do małej miseczki dodajemy 3 łyżki kefiru i mieszamy go z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy do podwojenia objętości.

* Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z cukrem i szczyptą soli. Na koniec ubijania dodajemy żółtka.

* Do dużej miski wsypujemy obie mąki, cynamon i kakao - dobrze mieszamy. Następnie dodajemy jajka z cukrem, masło połączone z miodem i przyprawami oraz kefir z sodą i proszkiem do pieczenia - zagniatamy ciasto.

* Ciasto wstawiamy do lodówki na min. 24 godziny. 

Nie przejmujmy się, jeśli ciasto wydaje nam się zbyt rzadkie, ponieważ już na drugi dzień będzie miało odpowiednią konsystencję.

KROK 2. WYCINANIE PIERNICZKÓW 
* Na drugi dzień ciasto rozwałkowujemy na grubość od 3 do 5 mm i wykrawamy dowolne kształty za pomocą foremki.

-> podczas wałkowania ciasto podsypujemy mąką

KROK 3. PIECZENIE 
* Uformowane pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 10 min.

* Za każdym razem, przez końcem czasu pieczenia danej partii, sprawdzamy czy pierniczki odpowiednio się upiekły.

KROK 4. DEKORACJA 
* Gdy pierniczki ostygną przystępujemy do dekoracji. Malujemy dowolne kształty za pomocą cukrowych pisaków, lukrujemy je lub dekorujemy według własnego uznania np. czekoladą. Udekorowane pierniczki odstawiamy do zaschnięcia.

* Kiedy dekoracja wyschnie i odpowiednio stwardnieje, pierniczki przekładamy do dużej puszki i dajemy im leżakować :). Do puszki możemy włożyć kawałki suszonego jabłka i korę cynamonu - wtedy pierniczki będą jeszcze lepsze.

Święta
Mikołajki 2014 fot. Anna SABO

20 komentarzy:

  1. Piekłam już te perniczki z Twojego przepisu na Smakerze. Wyszły super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i wesołe pierniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje pierniczki pachną radością! Cudowne 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie dekorowane są te twoje pierniczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Skorzystam z Twojego przepisu.Będę robić w następna niedzielę ,będę miała czas na nie,żeby upiec.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  6. Ale dziś tutaj u Ciebie kolorowo :) Rewelacyjnie te pierniczki się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To jedne z najładniejszych pierniczków, jakie kiedykolwiek widziałam :)

    OdpowiedzUsuń