Wszystkie osoby kochające kuchnię pełną smaków i aromatów, poszukują idealnych połączeń produktów używanych do przyrządzania potraw. Chcemy, aby nasze potrawy zawsze były smaczne, aromatyczne i rozpieszczały nasze kubki smakowe. Poszukujemy idealnych kompozycji różnego rodzaju sosów, dipów oraz marynat, których używamy do nadawania niezwykłego smaku mięsu oraz rybom. Ja taką marynatę znalazłam i stosuje ją bardzo często, gdyż jest uniwersalna. Mój przepis na smaczną, wyrazistą i bardzo aromatyczną marynatę, która świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs m.in. polędwicy czy schabu, ale dobrze sprawdzi się także do ryb np. łososia. Zaprezentuje ją na przykładzie polędwiczek.
Potrzebne składniki- 4 łyżek dobrego oleju rzepakowego- 3 łyżek słodkiego sosu sojowego- 1 łyżkę octu balsamicznego- 3 ząbki czosnku- 1 łyżeczkę oregano- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich- 0,5 łyżeczki tymianku- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu- 1 łyżeczkę mioduPrzygotowanie
- Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy dla dobrego połączenia wszystkich składników. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz przyprawy i jeszcze raz wszystko mieszamy.
- Tak powstałą marynatą nacieramy mięso i marynujemy (najlepiej przez całą noc - wtedy mięso nabierze wyrazistości).
- Aby nasze mięso było aromatyczne, a zarazem soczyste i delikatne, należy obsmażyć je na teflonowej patelni przez 4 minuty z każdej strony.
- Tak obsmażone polędwiczki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy pozostałą marynatą.
- Następnie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 15 minut. Dzięki temu mięso będzie soczyste, delikatne i bardzo aromatyczne.
- Prezentowana marynata doskonale sprawdzi się także do schabu, któremu nada niesamowitej wyrazistości.
- Jeśli potrzebujemy większej ilości marynaty, wystarczy, że odpowiednio zwiększymy podane proporcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz