Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :) Ciasto umili nam także świąteczny czas w gronie najbliższych :)
CIASTO
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 5 dużych łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA MAKOWA
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
DODATKI
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.KROK 2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.KROK 3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem
Wygląda smacznie! Mak wystarczy przekręcić raz?
OdpowiedzUsuńW klasycznej maszynce można przekrecić go 2 - 3 razy, ale jeśli mamy sitko o bardzo drobnych oczkach to raz wystarczy :) Pozdrawiam :)
UsuńCzy można użyć gotowej masy masowej. ?
OdpowiedzUsuńJeśli mamy gotową masę dobrej jakości to myślę, że z pewnością można ją wykorzystać :D
UsuńJaki wysoki i puszysty! Pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuń