2015-11-15

Makowiec na puszystym cieście

Propozycja na aromatyczny i smakowity makowiec na ucieranym, delikatnym i puszystym cieście. Makowiec idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy, a swym smakiem rozpieści nasze podniebienie :) Ciasto umili nam także świąteczny czas w gronie najbliższych :)
Makowiec na puszystym cieście
Potrzebne składniki

CIASTO
- 3 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 5 dużych łyżek śmietany kremówki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA MAKOWA
- 2 szklanki maku
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego

DODATKI
- cukier puder

Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, a gdy ostygnie mielimy go wraz z cukrem w maszynce na drobnym sitku. Następnie do zmielonych składników dodajemy roztopione i ostudzone masło, 3 żółtka, zmielone orzechy włoskie oraz aromat migdałowy i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy białka ubite na sztywną pianę i ponownie mieszamy.

KROK 2. Kolejny krok to przygotowanie ciasta. Jajka miksujemy z cukrem, dodajemy roztopione i ostudzone masło, wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę oraz śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.

KROK 3. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a na cieście układamy porcje masy makowej. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).

Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem

5 komentarzy:

  1. Wygląda smacznie! Mak wystarczy przekręcić raz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W klasycznej maszynce można przekrecić go 2 - 3 razy, ale jeśli mamy sitko o bardzo drobnych oczkach to raz wystarczy :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Czy można użyć gotowej masy masowej. ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mamy gotową masę dobrej jakości to myślę, że z pewnością można ją wykorzystać :D

      Usuń
  3. Jaki wysoki i puszysty! Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń