Propozycja na smakowite, bardzo aromatyczne, pachnące cynamonem ciasto marchewkowe z jabłkami. Ciasto dodatkowo rozpieszcza nasze podniebienie kawałkami orzechów włoskich oraz rodzynkami. Będzie świetnym i zdrowym deserem, ale sprawdzi się także jako pożywna przekąska energetyczna :)
- 500 g startej marchewki
- 200 g mąki tortowej
- 100 g mąki gryczanej
- 250 g cukru
- 50 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
KROK 1. Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cynamon i dokładnie mieszamy.KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.KROK 3. Następnie do białek (cały czas miksując) dodajemy powoli cukier oraz kolejno żółtka, olej, a na końcu wymieszane wcześniej suche składniki (mąkę, cynamon, proszek i sodę).KROK 4. Do powstałej masy dodajemy starte marchewki, rodzynki oraz posiekane orzechy włoskie i wszystko dokładnie mieszamy.KROK 5. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia*, a na jego wierzchu układamy pokrojone w ćwiartki jabłka.* Papier możemy wysmarować masłem i obsypać bułką tartąKROK 6. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez 45 minut (do suchego patyczka).
Gdy ciasto całkowicie ostygnie, posypujemy je cukrem pudrem.
Doskonałe ciasto. Zabieram przepis :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńpodoba mi sie bardzo - zabieram sie za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego! :)
UsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuńBlaszka o wymiarach 30 cm x 25 cm
Usuń