Propozycja na smakowite, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi i nutą imbirową. Ciasteczka idealnie sprawdzą się jako dodatek do kawy. Mogą być także świetną przekąską energetyczną :)
- 2,5 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 1 szklanka mąki
- 150 g masła
- 210 g cukru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- kilka kropel aromatu migdałowego
Przygotowanie
KROK 1. Masło, cukier, aromat migdałowy i jajka łączymy za pomocą miksera na jednolitą masę.KROK 2. Do powstałej masy dodajemy miód oraz płatki owsiane i miksujemy dla dobrego połączenia wszystkich składników.KROK 3. Następnie dodajemy mąkę, imbir, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy na około 20 minut do lodówki.KROK 4. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie delikatnie je spłaszczamy za pomocą dłoni lub szklanki.KROK 5. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 9 - 10 minut (do lekkiego zarumienienia).
Ciasteczka odstawiamy dla odpowiedniego stężenia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz