Słodka propozycja na smaczny, delikatny i rozpływający się w ustach sernik, kładziony na herbatnikach oraz wykończony kokosową chmurką. Każdy jego kęs rozpieszcza nasze kubki smakowe i doskonale poprawia nastrój. Sernik idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy.
- 1 kg białego twarogu
- 1 szklanka mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego
KOKOSOWA CHMURKA
- 4 białka
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g wiórków kokosowych
SPÓD
- herbatniki Petit bouree
- mleko (do namaczania)
Przygotowanie
KROK 1. Ser biały dokładnie mielimy i dodajemy do niego 2 budynie śmietankowe, 2 jajka, 4 żółtka, cukier zwykły oraz waniliowy, a także mleko i olej. Wszystkie składniki najpierw dokładnie mieszamy łyżką, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę.KROK 2. Blaszkę* wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim herbatniki, tak aby dokładnie pokrywały spód. Przed ułożeniem herbatniki z każdej strony delikatnie moczymy w mleku. Pamiętajmy, aby ich nie przemoczyć, a jedynie nawilżyć.
* Użyłam blaszki o wymiarach 23,5 x 39,5
KROK 3. Następnie na herbatniki wykładamy masę serową i wygładzamy jej wierzch szpatułką. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 40 minut.KROK 4. Podczas pieczenia przygotowujemy kokosową chmurkę, ubijając białka z cukrem na sztywną pianę.
Gdy minie 40 minut, a wierzch ciasta zacznie się delikatnie rumienić, wyciągamy blaszkę z piekarnika. Na wierzch masy serowej wykładamy ubitą pianę i posypujemy ją kokosem. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika na około 10 minut.
Sernik kroimy, gdy całkowicie wystygnie.
dziękuję Pani za przepis, to najlepszy sernik jaki jadłam :-) wygląda jak z cukierni, a jest naprawe prosty do zrobienia
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się udał, a sernik smakował. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki, a do tego ten kokos mnniammmm!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńCześć!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do pieczenia. Jakiego twarogu użyłaś? :-)
Pozdrawiam!
Do przygotowania sernika użyłam białego twarogu pełnotłustego zakupionego w zaprzyjaźnionym gospodarstwie i zmieliłam go dwukrotnie. Najlepszy do wypieku jest dobrej jakości biały ser (półtłusty lub tłusty), choć koleżanka piekała mój sernik z wiaderkowego twarogu - też był smaczny, jednak mimo wszystko polecam ten klasyczny. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWspaniały sernik :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJestem wielką fanką serników. Twój wypiek prezentuje się uroczo ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńDawno nie jadłam tak pysznego sernika :) Jedynie zamiast herbatników zrobiłam kakaowy spód- podpiekłam go przed wlaniem sera . Przepis zostanie z nami na zawsze
OdpowiedzUsuń