Przeglądając stare przepisy Babci, natrafiłam na placek budyniowo - kokosowy. Na pożółkłej już kartce widnieje data 5 grudnia 1947 r. Czy pochodzi on rzeczywiście z tego roku, o to Babci już nie zapytam. Data budziła moje wątpliwości, jednak postanowiłam go wypróbować. Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ciasto jest pyszne i delikatne, a podczas pieczenia piękny zapach kokosu wypełnia cały dom. Polecam! :)
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 20 g cukru waniliowego
POZOSTAŁE SKŁADNIKI
- 2 budynie waniliowe
- 3 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 200 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka i ponownie ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wyrabiamy ciasto.KROK 2. 2 szklanki mleka zagotowujemy, a budynie waniliowe rozprowadzamy w 1 szklance mleka, które dodajemy do ciepłego, ponownie zagotowujemy i studzimy.KROK 3. 0,5 kostki masła roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier, mieszamy i zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 jajka oraz wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.KROK 4. Ciasto rozprowadzamy na blaszce (ja wyłożyłam ją papierem do pieczenia) i wylewamy na nie ostudzony budyń, na którym rozprowadzamy mieszaninę z wiórkami kokosowymi. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C na około 50 minut.
Robię! Dla mnie idealny.
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjak duża blaszka???
OdpowiedzUsuńPlacek piekłam w blaszce o wymiarach 25 X 35 :) Pozdrawiam :)
UsuńA jak nie mam papieru, mogę wysmarować blachę margaryną do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPewnie, że można :D Najlepiej wysmarować blachę masełkiem - można ją też delikatnie obsypać bułką tartą :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń