2015-10-07

Polędwiczki w sosie koperkowym

Prosty przepis na smaczne oraz delikatne polędwiczki wieprzowe skąpane w sosie koperkowym. Idealny wybór na szybki, zdrowy oraz pożywny obiad dla całej rodziny.

Polędwiczki w sosie koperkowym

Potrzebne składniki

- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- bulion warzywny
- olej rzepakowy (do smażenia)

DO SMAKU
- słodki sos sojowy
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Polędwiczki dzielimy na sznycelki i rozbijamy je delikatnie dłonią, a następnie podsmażamy z obu stron na oleju rzepakowym.

KROK 2. Podsmażone polędwiczki przekładamy do garnka i zalewamy je bulionem warzywnym, na tyle aby przykryć wszystkie kawałki mięsa - dusimy około 20 minut.

KROK 3. Następnie do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jogurt grecki*, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą mieszankę hartujemy małą chochelką gorącego sosu, mieszamy, dodajemy do całości i zagotowujemy.

* jogurt grecki możemy zastąpić śmietaną.

KROK 4. Na koniec do sosu dodajemy posiekany koperek i dusimy całość jeszcze około 2 minut. Gotowy sos doprawiamy solą, pieprzem i słodkim sosem sojowym.
Polędwiczki w sosie koperkowym
Polędwiczki w sosie koperkowym podajemy z ulubionymi dodatkami np. ziemniaczkami i lekką surówką. 

3 komentarze: