2015-10-13

Placuszki z młodych ziemniaków

Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Placki idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)
Placuszki z młodych ziemniaków
Potrzebne składniki

5 młodych ziemniaków
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 spore łyżki mąki pszennej
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
+ olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie
KROK 1. Obrane ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy. Powstałą masę odstawiamy na 3 minuty, a następnie odlewamy nadmiar wody.

KROK 2. W rozdrabniaczu mielimy także cebulę oraz czosnek i wraz z masą ziemniaczaną przekładamy do miski, do której dodajemy także jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3. Koperek drobno siekamy i dodajemy go do powstałej masy.

KROK 4. Porcje masy wykładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub szklanką maślanki :)
Placuszki z młodych ziemniaków

6 komentarzy: