Propozycja na smakowite, bezglutenowe pierożki z jaglano - serowym farszem, którego smak podkreśla smażona cebulka oraz aromatyczne oregano. Ta bezglutenowa wersja śmiało może konkurować z pierogami klasycznymi przygotowywanymi z pszennej mąki.
FARSZ
- 100 g kaszy jaglanej
- 250 g białego sera (półtłustego)
- 2 łyżeczki oregano
- 2 białe cebule
- sól i pieprz
+ olej rzepakowy do smażenia
CIASTO
- 500 g mixu mąki bezglutenowej:
(mąka pszenna bezglutenowa,
mąka ryżowa,
skrobia kukurydziana i ziemniaczana)
- około 265 ml ciepłej wody
- około 0,5 łyżeczki soli
- 1 jajko
Przygotowanie
KROK 1. PRZYGOTOWANIE FARSZUKaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła w proporcji: 1 część kaszy do 2 części wody.Kiedy kasza się ugotuje, dodajemy do niej dwie spore łyżeczki oregano, mieszamy i przykrywamy aby "doszła".Na odrobinie oleju podsmażamy drobno pokrojone cebule.Do miski dodajemy ser biały, który rozgniatamy widelcem. Następnie do sera dodajemy kaszę jaglaną z oregano, podsmażoną cebulkę, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 2. PRZYGOTOWANIE CIASTADo miski dodajemy gotowy mix mąki bezglutenowej*, sól, jajko i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Wyrabiamy ciasto.* Jeśli nie kupiliśmy gotowego mixu, możemy go przygotować sami, mieszając odpowiednie mąki i skrobie (mąkę pszenną bezglutenową, mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą oraz ziemniaczaną) w równych proporcjach.KROK 3. LEPIENIE I GOTOWANIECiasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej skrobią ziemniaczaną na grubość około 3 mm, wycinamy kółka, nakładamy farsz i lepimy pierożki.Uformowane pierożki wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 2 minut od momentu wypłynięcia.Pierożki świetnie smakują ze smażoną cebulką i domowym sosem czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz