Propozycja na smaczne i delikatne pierożki z farszem z piersi kurczaka i marchewki oraz dodatkiem smażonej cebulki i aromatycznego tymianku. Ciasto przygotowane z dodatkiem mąki pełnoziarnistej.
CIASTO
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1,25 szklanki ciepłej wody
0,5 łyżeczki soli
FARSZ
2 piersi z kurczaka
2 marchewki
1 biała cebula
1 łyżeczka tymianku
sól do smaku
pieprz
1,5 łyżki oleju rzepakowego (do smażenia)
PRZYPRAWY DO GOTOWANIA KURCZAKA
1 listek laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie
KROK 1. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy 0,5 łyżeczki soli oraz dosyć ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 0,5 godziny, aby mogło "popracować".KROK 2. Cebulkę podsmażamy na oleju rzepakowym, a na koniec dodajemy tymianek, tak aby odpowiednio uwolnił swój aromat. Marchewki obieramy i wrzucamy je do gotującej się wody wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim i połową łyżeczki soli. Gotujemy je przez 5 minut, a następnie dodajemy do nich piersi z kurczaka i gotujemy wszystko razem przez kolejne 15 minut.Ugotowane marchewki i piersi z kurczaka studzimy, a następnie mielimy je w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulką. Powstały farsz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Następnie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub foremki i układamy na nich porcje farszu.KROK 3. Lepimy pierożki i układamy je na lnianej ściereczce.
* Podczas lepienia zagotowujemy wodę w garnku.
Pierożki gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy i podajemy z ulubioną okrasą, jogurtem greckim lub śmietaną.
wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuń